Рецепти смачних великодніх пасок від закарпатських господинь (ФОТО)

На днях Сайт міста Ужгород на своїй сторінці у соцмережі Фейсбук запропонував господиням поділитись своїми смачними, перевіреними рецептами великодніх пасок.

Саме тим, хто не встиг спекти пасочки у четвер і планує їх пекти в суботу - пропонуємо обрати та спробувати один із наступних рецептів!

РЕЦЕПТ ВІД УЖГОРОДКИ ЯНИ МАКАР

"На 2 кг муки, добрий настрій, щіпка солі, 200 грн цукру, 300 грам масла подрібненого, 5 яєць домашніх,1 л теплого молочка в якому розведено 100 гр дріждів і замішую. Весь час читаю молитви і прошу Господа про мир і здоров'я для усієї родини!"

РЕЦЕПТ ВІД УЖГОРОДКИ ІРИНИ РІШКО

  • Борошно 500 г
  • Дріжджі живі 30 г
  • Цукор 100 г
  • Молоко свіже 100 г
  • Масло топлене 100 г
  • Яйце куряче 3 шт
  • Дрібка свяченої солі

"Всі продукти повинні бути кімнатної температури. Борошно обов'язково просіюємо 2 рази, щоб збагатити його киснем. Борошно пшеничне можна брати різних видів: вищого гатунку, полугрубого і грубого помолу. За роки випікання пасочок я брала різні види в різних пропорціях, коли який настрій, але завжди все виходить смачно. Дріжджі подрібнити і трішечки посипати зверху цукром. Молоко підігріти, щоб було тепленьке ( не гаряче, тому що гаряче зупиняє дію дріжджів). Коли дріжджі з цукром пустять сок влити до них тепле молоко. Ретельно розмішати і додати 2-3 ст.л. борошна, перемішати і підставити в тепле місце. Коли дріжджова суміш збільшиться в 2 рази, вливаємо її в миску з борошном. Яйця ретельно перемішуємо з цукром і вливаємо до борошна. Топлене масло тепле, не гаряче! вливаємо до борошна. Додаємо дрібку солі і вирішуємо пасочки спочатку дерев'яною ложкою, а потім руками приблизно 15-20 хв., щоб тісто відлипало від рук. Накриваємо тісто для паски рушником, зверху ставимо навхрест 2 гілочки верби і ставимо, щоб підкисло, збільшилося у 2-3 рази. Коли підкисло тісто, розставляє його у змащені олією форми для випікання, заповнюючи лише 1/3 форми. Ставимо формочки з тістом в тепле місце. Коли тісто у формах піднялося, змащкємо зверху збитим яйцем і ставимо прикраси з тіста. Потім заповнені формочки ставимо у духовку. Випікаю 50-60 хв. при температурі: спочатку 15 хв. при 220°, далі 30-40 хв. при 180-200° . Все потрібно орієнтуватися на свою духовку."

РЕЦЕПТ ВІД УЖГОРОДКИ АННИ ВАСИЛЬЄВОЇ, співласника магазинчика "Пряно"

"0,5 літра молока + 50 гр. дріжджів, 70 гр. цукру, щіпка солі, борошна - як на оладки. Це опара. Стояла годину. Потім туди 200 гр. розтопленого масла, 6 жовтків, 200 гр. родзинок, 2 склянки цукру. Білки збити окремо, ввести. Додавати борошна, скільки візьме. Вимісити. Тісто можна "бити", хоч і 150 раз. Підходить ще три години. Потім в форми, 30 хвилин стоїть і в духовку, 180 градусів. Солодкість помірна."

РЕЦЕПТ ПАСКИ НА ПАРЕНОМУ МОЛОЦІ ВІД НАДІЇ ФЕНЦИК, мешканки Худльова

Інгредієнти:

  • 1 кг муки
  • 0.5 л спареного молока
  • 50 гр дріждів (розчинити у літньому молоці)
  • 1 ч.л. солі
  • 2-3 ст.л. цукру
  • 2 яйця
  • 150 гр олії
  • 1 ч.л. порошка для печива

Читайте також,

Графік Богослужінь та освячення пасок в православних церквах Ужгорода

Графік Богослужінь та освячення пасок в греко-католицьких церкавах Ужгорода